5,5 km spring runt Ramsen

En kort men ovanligt rolig och vacker bana. Du ser tre sjöar, korsar två broar och lite vildmark däremellan. Springer du sakta eller springer du riktigt fort? Loppet passar både dig som vill ta det lugnt och promenera i vacker natur och du som vill springa fort och ha en utmaning med tekniska partier. Det finns trixiga partier som är lätta att gå över, men svårare att springa fort över. Halvvägs har du en uppfriskande vätskekontroll med frukt och godis.

GPX-fil, 5 km 2022 (komprimerad till .zip)
Länk till Strava, 5 km 2022
PDF med alla distanser

Halvvägs, på bron mellan Ramsen och Norrsjön. Vätskestationen placeras direkt till vänster om bron.

Alla distansermaraton, halvmara, 10 km och 5 km har start och mål i Fjällnora vid sjön Trehörningen, samma dag. Fjällnora ligger 20 min öster om Uppsala, en timme norr om Stockholm. 5 km-loppet startar kl 11:30, 30 min efter 10 km-loppet. Om du har vänner som springer andra distanser så slipper de vänta länge.

Höjdskillnaden är inte mer än 22 meter från lägsta till högsta punkt, men det är ett par korta och branta backar, så var beredd på att gå, även om du är vältränad.

Lätt att hitta: Alla banor är väl markerade och lätta att hitta. Du följer gröna snitslar hela vägen. På slutet kommer du se några blå snitslar, där din bana möter 10-km-banan.

Vanliga löparskor fungerar utmärkt, om du har speciella trail-skor så har du nytta av dom, särskilt om det har regnat.

5 km-loppet startar 11:30 och är det enda loppet där vi startar med att springa söderut. De första 800 m är på grusvägen söderut innan vi svänger in i skogen. Från Ramsens östra strand går stigen djupare in i skogen innan du återigen kommer ner till träbron. Här får du en vacker vy mellan sjöarna Ramsen och Norrsjön. Här finns också en vätskestation (ungefär vid 3 km). Passa på att fylla på energi, för du har 2,5 km kvar.

There are stones and roots along the forest trail. Sometimes you will run high above the lake, sometimes near the shore.

Stigen går först längs sjökanten i lövskog i ett par hundra meter, sen sväng till höger och följs stranden. Du kommer till en kort, brant backe och en bit in i skogen. Ännu en en brant nerför och brant uppför.

Du springer högt över sjön bland tallar och stenhällar. Här har det hänt att folk sprungit fel. Kanske man tittar för mycket på utsikten eller var man sätter fötterna. Men var inte orolig, det finns flera stigar som leder rätt. Håll höger så kommer du till Pålsundet, sundet mellan Ramsen and Trehörningen.

Normalt ligger här en flotte som man drar sig över med en kedja. På tävlingsdagen ordnar vi en tillfällig pontonbro. Så du springer vidare ett par hundra meter och äntligen är du framme i Fjällnora. Spurta till målet och din väl förtjänta medalj.