Halvmaraton 21 km – spring runt 4 sjöar

Att springa runt fyra sjöar ger ett nytt perspektiv på Uppland. Du springer genom ett lätt kuperat skogslandskap, där sjöar glimtar till, en smalspårig järnväg, vackra sommarvillor från förra sekelskiftet och en massa skog förstås. Halvmaran är mestadels lättsprunget, små grusvägar genom skogen, lätta stigar och bara några kilometer asfalt. Ungefär 2 km är riktig skogsstig “trail”. Det finns gott om vätskestationer och banan är väl utmärkt. Om det blir varmt kan du faktiskt ta ett dopp längs med banan.  

Marathon Trehörningen
Första mötet med sjön Trehörningen är redan under första km.

GPX-fil, halvmaraton 2023 (komprimerad till .zip)
Länk till Strava, halvmaraton 2023

PDF med alla distanser.
Video från en av löparna.
En till löparvideo från 2022.

Notera att det kan bli mindre justeringar av banan sista veckan, pga framkomlighet och markägares önskemål. Denna beskrivning är skriven 2 augusti 2023.

Alla distansermaraton, halvmara, 10 km och 5 km har start och mål i Fjällnora vid sjön Trehörningen, samma dag. Fjällnora ligger 20 min öster om Uppsala, en timme norr om Stockholm. Halvmaraton startar kl 10:30, 30 min efter maraton och 30 min före 10 km. Om du har vänner som springer andra distanser så slipper de vänta länge.

Starttid: 10:30

Höjdskillnad: Banan är platt (mellan 15 och 55 m över havet) – om man är trött så kan en backe på 20 meter vara jobbig. Och om du bara sprungit platta asfaltslopp så kan det upplevas som backigt.

Lätt att hitta: Alla banor är väl markerade och lätta att hitta.

Utrustning: Vanliga löparskor fungerar utmärkt. Ta med dig egen mugg eller flaska ett ta med dig en gratis Hydrapouch som du får innan starten av loppet.

Halvmarathon tar dig runt fyra sjöar motsols: Trehörningen, Gårsjön, Ramsen och Norrsjön. Du springer nära Trehörningen, du får några fina glimtar av Ramsen and Norrsjön. Den enda sjö du inte ser är Gårsjön. Men du kan ta ett dopp i Norrsjön efter ungefär 17 km, det kan bli ett underbart minne om det blir varmt.

Under halvmarathon, 21,1 km, springer du ett varv runt 4 sjöar motsols: Trehörningen, Lötsjön, Funbosjön, Gårsjön, Ramsen and Norrsjön. Du kommer springa nära Lötsjön and Trehörningen, du får ett par glimtar av Funbosjön, Ramsen och Norrsjön. Sjön Gårsjön kommer du inte se alls – men å andra sidan så får du se en sjunde sjö, de trollska Ältsjön.

Du startar norrut med en liten krok ner till sjön. Det är en lättsprungen, bred stig som går över till en grusväg längs med Trehörningen. Oftast ryms två eller flera löpare bredvid varandra, men första kilometern kan upplevas som trång, innan löparna hunnit sprida ut sig. En kort sträcka på asfalt längs Fjällnoravägen och sen ner på grusvägen och stigen som går parallellt med asfaltsvägen. Det är faktiskt gamla Fjällnoravägen du springer på. Strax ser du Trehörningen igen och några av de vackra sommarvillorna från förra sekelskiftet.

Var uppmärksam på att du korsar järnvägen här. Tågen går inte fort, men det är museitåg och ånglok har lång bromssträcka. Spring aldrig framför tåget. Du kommer också korsa stora vägen, 282, så var försiktig.

Den följande delen är samma som för marathon:

I Lövstahagen ser du sjön och en vätskestation. Sen kommer fin sträcka genom Marielund med sina hundraåriga sommarhus. Du kommer korsa järnvägsspåren än gång till vi Marielunds station, så var försiktig! Det finns en WC i stationshuset och ett café bakom stationshuset.

Marielunds station. Bakom stationen finns ett café. Här finns WC.

Fortsätt på lugna asfaltsvägar genom ett vackert öppet landskap till nästa vätskestation, Söderby såg. Här fortsätter du på små bortglömda grusvägar till nästa vätskestation, Häggdal.

Här (efter ungefär 14 km) möter vi återigen 10 km-banan, men strax är vi i Skräddartorp där de svänger av in mot Fjällnora och vi fortsätter framåt.  Strax är vi i Norredatorp, en liten gård som ägs av studenterna på Uppsala universitet. Här har vi en vätskestation. Du fortsätter på en skogsstig längs Norrsjön.

Från Marielund är det lättsprungen asfalt. Här går marathon samma rutt.

Nu närmar vi oss den sydligaste änden av banan och nu springer vi i Knivsta kommun. Efter ungefär 17 km, vid byn Eda vänder vi norrut på små grusvägar. Vägen tillbaka till Fjällnora går på östra sidan av sjöarna Norrsjön och Ramsen. Grusvägen har en seg uppförsbacke innan du kommer till sista vätskestationen, Röda stigen. Därefter en skogsstig i några hundra meter och ytterligare ett par kilometer på grusvägar innan du ÄNTLIGEN kommer till Fjällnora.

Var beredd på att din GPS kan stå på något över 21,1 km. När vi kontrollmäter med löpare och cyklar som använder olika appar hamnar vi oftast på 22,2 km.