Maraton, 42 km – spring runt 6 sjöar

Hur många sjöar har du sprungit runt i ditt liv? Många har sprungit runt en sjö, men du kan bli en av oss som sprungit runt alla 6. Du ser sjöar, vackra hus och en massa skog. Maraton är mestadels lättsprunget, små grusvägar genom skogen, lätta stigar och bara några kilometer asfalt. Ungefär 5 km är riktig skogsstig “trail”. Det finns gott om vätskestationer och maraton-banan är väl utmärkt. Om det blir varmt kan du faktiskt ta ett dopp längs med banan på tre ställen.

Marathon Trehörningen
Första mötet med sjön Trehörningen, är redan under första km.

GPX-fil, maraton 2023 (komprimerad till .zip)
Länk till Strava, maraton 2023
PDF med alla distanser.
Video från löpare som testar banan på egen hand.

Alla distanser – maraton, halvmara, 10 km och 5 km har start och mål i Fjällnora vid sjön Trehörningen, samma dag. Fjällnora ligger 20 min öster om Uppsala, en timme norr om Stockholm.

Starttid: Maraton startar kl 10:00, de andra distanserna med 30 min intervall. Om du har vänner som springer andra distanser så slipper de vänta länge.

Observera att sträckan är cirka 43 km när vi mäter. Eftersom vi springer på stigar och många kringelikrokar så kan din GPS visa lite olika, för att vara säkra att du kommer över 42,2 så bjuder vi på en bonuskilometer – helt gratis.

Höjdskillnad: Banan är platt (mellan 15 och 55 m över havet) – om man är trött så kan en backe på 20 meter vara jobbig. Och om du bara sprungit stadsmaraton så kan det upplevas som backigt.

Lätt att hitta: Alla banor är väl markerade och lätta att hitta.

Sträckan längs Lötsjön är vacker. Här finns den enda längre sträckan med skogsstig (trail), så ta det lugnt!

Under maraton, 43,2 km, springer du ett varv runt 6 sjöar motsols: Trehörningen, Lötsjön, Funbosjön, Gårsjön, Ramsen and Norrsjön. Du kommer springa nära Lötsjön and Trehörningen, du får ett par glimtar av Funbosjön, Ramsen och Norrsjön. Sjön Gårsjön kommer du inte se alls – men å andra sidan så får du se en sjunde sjö, de trollska Ältsjön.

Du startar norröver det är en lättsprungen, bred stig som går över till en grusväg längs med Trehörningen. En kort sträcka på asfalt längs Fjällnoravägen och sen ner på en bred stig. Strax korsar du vägen och kommer in på den mest tekniska delen av banan, i skogen söder om Lötsjön. Det är en vanlig skogsstig, men det finns alltid risken att snubbla på någon rot eller sten. Du får några vackra vyer över sjön och strax kommer du till vätskestationen Borgis – som också är en strand. Är det riktigt varmt kanske du vill ta ett snabbt dopp?

Var uppmärksam på att du korsar järnvägen efter skogen på väg in i samhället Länna. Tågen går inte fort, men det är museitåg och ånglok har lång bromssträcka. Spring aldrig framför tåget. Du kommer också korsa stora vägen, 282, så var försiktig.

Efter Länna kommer du djupt in i skogen och får se bland annat den lilla Ältsjön.

Efter en knapp km på asfalt (en trottoar längs 282) springer vi åter in på ett skoggstig, oftast mycket lätt löpning. Här kommer du se den lilla skogssjön Ältsjön. Följande sträcka är några kilometer av små skogsvägar. Ett eller två torp, någon lada, annars mörk skog eller stora hyggen.

Sträckan runt Funbosjön är ganska lång, men fin löpning. Du kommer ut till ett blandad jordbrukslandskap och ser vid ett par tillfällen Funbosjön bortanför ängarna. Små stugor blir större och till slut kommer du till Frötuna gård, som fortfarande äger mycket av marken runt om. Här finns en vätskestation för att fylla på innan en otroligt lång allé som leder tull asfaltsvägen.

Frötuna gård ligger i norra änden av Funbosjön, vid km 17. Här finns en vätskestation.

Lägns asfaltsvägen ser du en skylt till vänster, “Funboslätt”. Du får nu ännu en glimt av Funbosjön. En fin vätskestation ligger vid torpet Grytbol. Sedan springer vi på gamla byvägar som nu förvandlats till stigar.

Mer öppna landskap och två kilometer asfalt innan vi kommer till Funbo kyrka från 1100-talet. Här finns WC. Du korsar en två hundra år gammal stenbro och efter ytterligare en km korsar du 282, var försiktig – trötta löpare och snabba bilar är en dålig kombination!

Funbo kyrka efter cirka 25 km, WC och vätskestation.

Genom byn Källtorp och in i skogen igen, men bara 700 m innan du kommer tillbaka till Trehörningen.

Den följande delen är samma som för halvmarathon:

I Lövstahagen ser du sjön och en vätskestation. Här möter du halvmaran. Sen kommer fin sträcka genom Marielund med sina hundraåriga sommarhus. Du kommer korsa järnvägsspårenän gång till vi Marielunds station, så var försiktig! Det finns en WC i stationshuset och ett café bakom stationshuset.

Marielunds station. Bakom stationen finns ett café. Här finns WC.

Fortsätt på lugna asfaltsvägar genom ett vackert öppet landskap till nästa vätskestation, Söderby såg. Här fortsätter du på små bortglömda grusvägar till nästa vätskestation, Häggdal.

Här(efter ungefär 35 km) möter vi återigen 10 km-banan, men strax är vi i Skräddartorp där de svänger av in mot Fjällnora och vi fortsätter framåt.  Strax är vi i Norredatorp, en liten gård som ägs av studenterna på Uppsala universitet. Här har vi en vätskestation. Du fortsätter på en skogsstig längs Norrsjön.

Från Marielund är det lättsprungen asfalt ungefär km 29-31. Från och med nu går halvmaran samma rutt.

Nu närmar vi oss den sydligaste änden av banan och nu springer vi i Knivsta kommun. Efter ungefär 38 km, vid byn Eda vänder vi norrut på små grusvägar. Vägen tillbaka till Fjällnora går på östra sidan av sjöarna Norrsjön och Ramsen. Grusvägen har en seg uppförsbacke innan du kommer till sista vätskestationen, Röda stigen. Därefter en skogsstig i några hundra meter och ytterligare ett par kilometer på grusvägar innan du ÄNTLIGEN kommer till Fjällnora.

Var beredd på att din GPS kan stå på drygt 43 km innan du är framme. Vi har gjort banan så att ingen ska kunna springa kortare än 42,2 – oavsett vilken app du har eller om du springer kortaste vägen i svängarna. Det gör att de flesta kommer springa runt 43 km.